gerda roeleveld (1953)

Wat is landschap?
Hoe beleven wij de fysieke ruimte om ons heen?

Deze vragen liggen aan de basis van mijn werk. Het lijkt paradoxaal dat ik juist fotografie – ‘platmaker’ bij uitstek – heb gekozen als medium, maar de transformatie naar het platte vlak geeft mij de mogelijkheid de toeschouwer op een andere manier naar de ruimte, of naar ruimtelijke verschijnselen, te laten kijken. Projecties (spiegelingen of schaduwen) van voorwerpen die niet rechtstreeks op de foto staan, zijn een regelmatig terugkerend element in mijn werk; ze geven een foto een extra dimensie en gunnen de toeschouwer óók een blik in de wereld die zich achter de fotograaf, of boven of onder het gefotografeerde bevindt. Soms zorgt dat voor een soort raadselachtigheid in het beeld, een dubbele bodem, waarvan ik hoop dat deze zich bewust of onbewust aan de toeschouwer meedeelt.

Ik werk intuïtief, heb altijd een fototoestel binnen handbereik en fotografeer wat me raakt. De beelden die op deze manier ontstaan hebben daardoor een zekere terloopsheid; ze zijn duidelijk niet geënsceneerd, bedacht of gezocht, maar gevonden. Deze werkwijze past bij wat ik wil laten zien: hoe buitengewoon de gewone, dagelijkse dingen, waar we meestal niet op letten, kunnen zijn.
De onderwerpen die mij inspireren verraden mijn achtergrond als landschapsarchitect: bomen, planten, water, landschappen, maar ook stadsgezichten en interieurs – andersoortige ‘landschappen’ - komen voor.

Jouke Mellema (docent ArtEZ Arnhem) over mijn werk: “Een echte fotograaf met een scherpe blik en opmerkingsvermogen voor bijzondere taferelen en schoonheid in de haar omringende wereld. Wat zij ziet wil ik ook graag zien.”

Jong Talent 2006, ArtEZ Hogeschool voor de kunsten Arnhem

  1. zaterdagochtend, de fontein
  2. zaterdagochtend, de fontein
  3. Ren, Bello, ren!
  4. doorheen de heg
  5. wat en half wat
  6. vier werelden (naar Escher)
  7. parkview ontbijt
  8. 'Welkom' in China
  9. Kamer met uitzicht
  10. Dak van de wereld

Curriculum vitae gerda roeleveld

Naam:
gerda roeleveld
Geboren:
1953, De Bilt
Opleiding
periode type institution richting diploma
2001 - 2006 kunstacademie Hogeschool voor de Kunsten (HKA), Arnhem vrije kunst ja