Annemieke ter Steege

Waar sta ik in de hedendaagse kunst, kan ik bestaan als kunstenaar en als ik mijn plek gevonden heb, (be)sta ik dan?
Deze vragen spelen een grote rol in mijn beeldend werk en vertalen zich zowel letterlijk als figuurlijk. Veel van mijn werk gaat over staan, zwaartekracht, balans, identiteit, verbeelding, figuratie, identificatie, werkelijkheid en onwerkelijkheid en zoeken naar bestaan.

Ik maak voornamelijk ruimtelijk, figuratief werk en af en toe gebruik ik fotografie en film.
In mijn ruimtelijk werk ben ik geïnspireerd door onder meer Rodin. Naast zijn klassieke manier van werken, heeft hij als een van de eersten een abstractie in zijn werk aangebracht om tot de essentie te komen, waardoor hij mijns inziens beeldhouwen een andere dimensie heeft gegeven. Ik werk volgens een zelfde soort traditionele werkwijze; bouw beelden op uit klei, om er vervolgens een mal omheen te maken, zodat ik de beelden in andere materialen kan gieten. Mijn werk heeft wel een eigentijds karakter, door de vormgeving, de manier waarop ik het presenteer en de materialen die ik kies.
Ik vind het prettig om werk te maken dat duurzaam en/of zwaar is, als tegenhanger van de vluchtigheid in deze maatschappij. Ruimtelijk omdat het tastbaar is en mensen zich, door er omheen te bewegen, steeds op andere wijze kunnen verhouden tot het werk.
Ik werk figuratief omdat de menselijke vorm me het meest aanspreekt. Ik neem mijn eigen lichaam vaak als uitgangspunt en probeer een universele vorm na te jagen, waar een ieder zich mee kan identificeren.

Ook in mijn andere werk, foto en film, streef ik bovengenoemde na, alleen anders vormgegeven. Deze media vragen om een andere benadering; het is minder tastbaar en heeft een vluchtiger karakter. Toch wil ik ook met dit werk iets blijvends creëren. Dit probeer ik te doen door een dubbele, ongrijpbare laag aan te brengen, dat beklijft bij de kijker. Dit doe ik door middel van specifieke gezichtspunten, een bepaalde beelduitsnede, overlappingen en door te spelen met ervaring. Ik vind het prettig als er gezocht kan worden in mijn werk, maar niet gevonden

  1. Ploeg
  2. zonder titel

Curriculum vitae Annemieke ter Steege

Naam:
Annemieke ter Steege
Geboren:
0000,
Opleiding
periode type institution richting diploma
2002 - 2006 kunstacademie Constantijn Huygens, Kampen autonome beeldende kunst ja
Exposities
periode naam plaats solo/group omschrijving
september 2006 gogbot, planet art Enschede groeps groepsexpo met Alicia Framis, Rieneke Dijkstra e.a