Carolien van der Meer

Jong Talent 2009, Artez Arnhem.


Verhaal en materiaal staan centraal.

De liefde voor het materiaal textiel en het werken hiermee is terug te zien in al mijn werk. Een eigenzinnig onorthodox kleurgebruik en een manier van afwerking die knutselachtig, ruw en tegelijkertijd 'over'afgewerkt kan zijn, zijn kenmerkend voor mijn werk.

Herkenbare objecten zoals: knuffelberen, een grote tafel, een persoon die zich verschuilt onder een deken, geven in eerste instantie een kleurrijke, lieflijke en esthetische indruk. Tegelijkertijd geven ze de toeschouwer vaak een verontrustend gevoel. Wanneer men inzoomt op mijn werk vertoont ze iets schrijnends; je ziet losse draden, knopen die je nooit meer los kan krijgen, gescheurde lappen, een doodgeknuffelde beer..
Wat in eerste instantie leek op het begin van een magisch sprookjesavontuur lijkt uiteindelijk meer op het einde van een verhaal, met een herinnering die overblijft.

Met mijn werk kaart ik een universeel thema aan: de kinderwereld. In het specifiek gaat zij over een verlangen terug te willen kruipen in het kind zijn, geborgenheid vinden in die wereld die zo ongecompliceerd leek, maar er niet meer bij kunnen. Als ware dat het 'kind zijn' geamputeerd is op de weg naar 'volwassenheid', maar nog altijd als fantoompijn voortleeft.

  1. hide and seek
  2. i want to hide in your tummy
  3. i used to be one (object I)
  4. i used to be one (object II)
  5. wanna play
  6. PEE**P