Alette Wttewaall

Jong Talent 2008, Willem de Kooning Academie

Statement Alette Wttewaall


Mijn werk bestaat tot nu toe uit ruimtelijk werk, fotografisch werk en een combinatie van deze twee disciplines. Denkmodellen, kijkdozen, sculpturen, installaties, foto’s, performances, elk werk is een wereld op zich, die je als toeschouwer betreed. Een wereld die tot stand is gekomen door mijn hand, maar die als het ware zijn eigen logica en wetten hanteert, waardoor het voor de toeschouwer alsmede voor mijzelf een grote mate van mysterie behoudt

De werken komen tot stand vanuit verwondering; net als iedereen kijk ik om mij heen en vraag ik mij van alles af. Om grip op de wereld te krijgen maak ik gebruik van mijn zintuigen, mijn beide hersenhelften en mijn gevoel. Als kunstenaar is beeld mijn instrument; ik maak zichtbaar (liever nog: tastbaar) wat in eerste instantie verborgen ligt. Een fascinatie, een idee, gedachte of gevoel, ik geef er een vorm aan.

Wat mij fascineert, wordt dus mijn onderwerp. Bijvoorbeeld kwantum-mechanica, orgaanhandel, waarneming, licht, materie. De fascinatie over dingen die ik niet begrijp is de motor, ik wil het begrijpen, en wel op mijn manier. Is de limiet van mijn (rationele) linkerhersenhelft bereikt, dan spreek ik mijn (intuïtieve) rechterhersenhelft om het te begrijpen. Ik heb daar beeld voor nodig, daar zit de noodzaak voor mij om mijn werk te maken. Ik moet het visualiseren wanneer het onderwerp dreigt te ontsnappen, te abstract, te onzichtbaar wordt. Wanneer het gat te groot is tussen vatten en niet te bevatten. Met dat groeiende gat groeit mijn fascinatie mee.

Ik gebruik materialen die vertrouwd zijn, die een ziel hebben, die ik ken. In mijn geval zijn dat materialen die al een heel leven achter de rug hebben, of die letterlijk een leven hebben gehad, organisch materiaal. De geur, hoe het voelt, kleur... eigenschappen van ruimtelijk werk die heel belangrijk zijn.

Ik claim het, maak het tastbaar, verwerk het. Ik wil het dichterbij hebben, verbinden, van mij maken. Door middel van zintuiglijke waarneming van mijn kunstwerken kan ik het irrationeel begrijpen. Hoewel het voor mijn linkerhersenhelft dus een mysterie blijft.

Ik kies in mijn werk voor een grote mate van autonomie, de reden om iets te maken houd ik strikt persoonlijk. Ik heb niet de intentie de kijker middels het werk hier deelgenoot van te maken, het is niet mijn bedoeling een bepaalde visie over te brengen. Het werk staat op zichzelf. Voor de toeschouwer hebben de werken - naast mysterie - een bepaalde toegankelijkheid, die de toeschouwer activeert, uitnodigt zijn/haar versie van het werk te vormen.
curriculum vitae

alette wttewaall
oudedijkse schiekade 190
3043 lc rotterdam
06-133 535 97

geboren: 20-10-1983 te ‘t goy

opleidingen:

- 2005-2008 kunstacademie willem de kooning, rotterdam
afstudeerrichting: autonome beeldende kunst
- 2002-2004 kunstacademie breda, afdeling illustratie
- 2001-2002 oriëntatiejaar hogeschool amsterdam
- 2001 havo diploma

aanvullende cursussen/colleges:

- 2006-2007 colleges filosofie
- 2001 cursus waarnemen, uitwijk utrecht
- 2001 fotografie zwart/wit en doka, uitwijk utrecht
- 2000 fotografie bij de uitwijk, studiecentrum voor studenten in utrecht

projecten/tentoonstellingen:

- 2008 groepstentoonstelling las palmas, rotterdam
- 2007 groepstentoonstelling de kunstsuper, rotterdam
- 2007 performance ‘hoogtelijnen’, ground2 festival, villa ockenburgh, den haag
- 2006 performance ‘hoogtelijnen’, kunstfietsdagen, houten
- 2006 groepstentoonstelling pool120 gallerie, rotterdam
- 2006 groepstentoonstelling locus 010, rotterdam
- 2006 groepstentoonstelling entering, rotterdam (openbare ruimte project) 1. Klassiek Landschap
 2. Klassiek Landschap 2
 3. Klassiek Landschap 3
 4. Klassiek Landschap 4
 5. Klassiek Landschap 5
 6. Klassiek Landschap 6
 7. Schödingers kat
 8. schödingers kat 2
 9. schödingers kat 3
 10. schödingers kat 4
 11. Denkmodellen