Ruud van Hemert

Jong Talent 2008, Academie voor Kunst en Vormgeving StJoost te Breda.

Mijn afstudeerwerk Replex is een gelaagd en persoonlijk plaatmateriaal. Gemaakt van je eigen (ge-erfde) meubels is het niet alleen een voorbeeld van recycling van materiaal, maar ook van hergebruik van vormentaal en herinneringen. Het geeft de mogelijkheid om dat wat vertrouwd is met je mee kunnen nemen, zonder vernieuwing en trends uit de weg te gaan. Dat wat je dierbaar is, of misschien zelfs van dierbaren was, blijft herkenbaar in de nieuwe toepassing. Zo voorzie ik in de behoefte aan authenticiteit, ambachtelijkheid, meer continuiteit en geborgenheid. Een vraag die alleen maar groeit in een tijd waarin zo veel om ons heen veranderd. Een antwoord dat niet in clichees vervalt...Voordracht StJoostpenning 2008:

Ruud is een student die een vrije creatieve geest koppelt aan een groot professioneel besef.
Een goed, scherp ontwerpidee alleen is hem niet genoeg, het moet ook ergens landen, gebruikers hebben én het moet gerealiseerd worden.

Door zijn vooropleiding op St. Lucas en doordat hij al in de praktijk werkzaam is bracht hij die professionele attitude vanaf het begin mee in zijn werk. In zijn analyses van opdrachten schakelt Ruud bijzonder snel. Hij spreekt zich daarbij altijd uit in beelden, in oplossingen. Hij is een ontwerper van weinig woorden.
Via het produceren en kritisch verwerpen van visuele ontwerpgedachten komt hij telkens tot concepten die een heldere positie innemen, die vaak vernieuwend, eigentijds of tegendraads zijn.

Wethouder van Cultuur Breda, Dhr. Willems:

Ruud van Hemert, ruimtelijk ontwerp
Hij maakte een 'stunning product' waarvan je de wordingsgeschiedenis geheel kunt volgen. Het is een innovatief werk, met een enorme beheersing van middelen waaraan een vernieuwende esthetiek wordt toegevoegd: traditionele ornamenten worden gebruikt om een nieuwe ornamentiek te realiseren. Tevens toont zijn tweede project zijn breedte als professional. Hij is echt met zijn vak, ruimtelijke communicatie bezig.

  1. Replex Tafel

Curriculum vitae Ruud van Hemert

Naam:
Ruud van Hemert
Geboren:
0000,
Opleiding
periode type institution richting diploma
2004 - 2008 kunstacademie St. Joost, Breda ruimtelijk ontwerp - ruimtelijke communicatie ja
2000 - 2004 overig SintLucas, Boxtel Interieurvormgeving en Techniek ja
Prijzen en subsidies
periode type omschrijving
2008 overig Nominatie Starterslift, Masterclass voor Creatieve Ondernemers
2008 overig Nominatie StJoostpenning 2008
2008 overig Nominatie Jong Talent 2008 ArtoLive
Nevenactiviteiten
periode omschrijving
2008 Designstudio Oormerk
Vertegenwoordiging
periode naam plaats type
vanaf 2008 Designstudio Oormerk Kalshoven 12b te Breda overig