mikel van gelderen (1963)

Toelichting op mijn werk:

In mijn landschappen ben ik op zoek naar de romantiek van Giorgione, de gelaagdheid van Gerard Richter, de simultaniteit van Peter Halley, de demonen van Goya, de ruimte van Giorgio Morandi, de verhalen van Arshile Gorky, de betovering van Sigmar Polke. Daarbij wordt louter verf gebruikt als middel om een eigen wereld te verbeelden. Een nieuwe wereld, een eigentijdse wereld.

Ik schilder al jaren hetzelfde: Ik begon met wat groenten na te schilderen en langzaam transformeerden de groente in mijn schilderijen in landschappen, niet meer naar de werkelijkheid geschilderd. Het ene schilderij is een reactie op het vorige.
Het onderwerp van mijn schilderijen is eigenlijk niet van wezenlijk belang. De afbeelding doet denken aan vreemde landschappen. Het is waar, in een landschap ontstaat sneller die eigen wereld. Wanneer er figuratieve elementen in herkend kunnen worden verliezen ze nooit hun ambivalentie, ze zijn nooit eenduidig interpreteerbaar.

Hierin bestaat er een verwantschap tussen mijn architectonische ontwerpen en mijn schilderijen. Bij beide speelt de rol van het toeval aan de ene kant en het heel precies vastleggen aan de andere kant een grote rol. Het gaat om de wisselwerking tussen wat bepaald is en wat aan toeval over gelaten wordt en de wisselwerking tussen de verschillende lagen. De wereld van het schilderij weerspiegeld bovengenoemde processen waar ook de werkelijke wereld mee is gemaakt. Ofschoon het medium architectuur op een hele andere manier communiceert vertel ik daarin hetzelfde verhaal als in mijn schilderijen. Dit is een doorlopend verhaal in mijn loopbaan.

Wat is hiervan de relevantie voor de buitenwereld, de echte wereld, de kunstwereld, de maatschappij. Ik ben ervan overtuigd dat juist door heel dicht bij mezelf te blijven in mijn schilderijen universele waarden en betekenissen kunnen worden benaderd.


  1. landschap 1
  2. landschap 2
  3. landschap 3
  4. landschap 6
  5. landschap 8
  6. landschap 14

Curriculum vitae mikel van gelderen

Naam:
mikel van gelderen
Geboren:
1963, s'Hertogenbosch
Opleiding
periode type institution richting diploma
1981 - 1983 kunstacademie Akademie voor Kunst en Vormgeving, Den Bosch schilderen nee
1988 - 1994 overig T. U. Delft, Bouwkunde architectuur ja
Exposities
periode naam plaats solo/group omschrijving
groeps