joris kuipers (1977)


Inleiding op het werk van Joris Kuipers

Mijn muurtekeningen, 2D wandreliëfs en cirkelvormige panelen bestaan uit verschillende lichaamsdelen getekend op basis van MRI-, CT scan en autopsiebeelden. Deze tekeningen tonen interne verstrengelingen, versmeltingen en transparant overlappende samenkomsten van lichamen. Met mijn ‘open’ lichamen appeleer ik aan seksuele driften en verlangens naar geestelijke genegenheid, net als waar 16e en 17e eeuwse schilderijen n.a.v. anatomische theaters, openbare autopsielessen naar verwezen.
Scanning for symbiosis, is een overkoepelende titel voor de tekeningen waar ik in de afgelopen periode aan gewerkt heb. Naast Scannen als inhoudelijk gegeven te beschouwen, vat ik tevens de handeling van het tekenen op als het onderzoeken van processen van intermenselijke samenkomsten. Veel van de tekeningen bevatten roterende of swastika-achtige bewegingen. Ik gebruik deze symboliek van het zonnewiel om de menselijke interacties als energieke dynamische symbiose te duiden.
Mijn tekeningen beschouw ik als tijdelijke fusies; als stills uit filmopnames. Om verschillende soorten samenkomsten te tonen, maak ik al laverend ik gebruik van Platos gedachtegoed ‘De trap der liefde’. Tussen de hogere geestelijke en lagere seksuele liefde zweven of verstrengelen verschillende lichaamsvormen in transparantie over of met elkaar. In andere werken versmelten de lichamen als tijdelijke opheffingen van individuen, als in een euforie verplaatst naar het domein van orgastisch genot. Tongen dringen door oogkassen de hersenen binnen, een vagina vervoegt zich met teelballen en twee harten vormen een perpetuum mobile.
De ervaring van het interne lichaam versterk ik door de muurtekeningen en wandreliëfs groter dan de bezoeker te maken. Door deze monumentale schaal betrek ik de lichamelijke ervaring van bezoeker. Ik hoop dat mijn werk in eerste instantie vanuit ‘de onderbuik ervaren’ wordt, om later door te werken in de geest van de bezoeker.
Ik speel met ambigue en ambivalente tendensen, zoals de symbolische betekenis van rood, de schoonheid van doorgesneden lichamen en lichaamsdelen die buiten het lichaam bevinden. Het lieflijke en het morbide; Eros en Thanathos stromen beide door mijn rode lijnen.

 1. geen titel
 2. geen titel
 3. no title
 4. scanning for symbiosis
 5. no title
 6. no title
 7. no title
 8. no title
 9. no title
 10. no title
 11. triumph of the hearts

Curriculum vitae joris kuipers

Naam:
joris kuipers
Geboren:
1977, nijmegen
Opleiding
periode type institution richting diploma
2001 - 2003 vervolgopleiding Frank Mohr Instituut, Groningen ja
Exposities
periode naam plaats solo/group omschrijving
2003 Outframed, Galerie Wijk Groningen duo
2003 Solo, Galerie Sign Groningen solo
2003 Rubens en tijdgenoten Amsterdam groeps Presentatie bij P. Mertz
2005 art affairs amsterdam groeps
2005 art affairs amsterdam groeps