Jantine Bindels (1981)

Jong Talent 2004, Maastricht
Uitleg van het eindexamenwerk.
Het werk bestaat uit sieraden die tevens objecten zijn. Opzichzelfstaande vormen die niet aan een functie verbonden hoeven te worden. Sierende objecten voor mens, maar ook voor ruimte.

Mijn uitgangspunt is energie. Het bevind zich overal om ons heen, maar we kunnen er niet echt een vinger op leggen. Ik wilde een beeld krijgen van wat energie wel is.

Ik ben gaan zoeken naar de meest duidelijke vormen van energie. Bijvoorbeeld: licht, geluid en warmte. En kwam tot de conclusie dat deze vormen van energie allemaal bestaan uit een trilling. Het heeft allemaal een bepaalde frequentie. En afhankelijk van de amplitude of de periode van de trilling veranderd de eigenschap van het licht, geluid of de warmte.

Een trilling heeft een sinusvorm (een op en neer gaande beweging)
Deze beweging ben ik gaan herkennen in dingen om mij heen.

Infrarood (Afstandsbediening) – Kleur – Ultraviolet (Zonnebank) – Radiogolven – Hertz – Röntgen – Stroom – Magnetisme – Atomen – Gen – Chromosoom – Ziekte – Bewegen – Schelpen – Planten – Hormonale cyclus – Menstruatiecyclus – Gemoedstoestand (ups and downs) – Relatie – Levenscyclus – Golven – Zeeafzetting – Eb en vloed – Licht en donker – Dag en nacht – Jaargetijden – Draaien van de aarde om zijn eigen as – Baan van de maan op de aarde – Baan van de aarde om de zon – Baan van het zonnestelsel om de as van het melkwegstelsel

Ook in de planten komen deze trillingen tot uiting in ritmische vormen.

Bij het maken van vormen, kwam ik bij een ritmische vorm terecht. Op het moment dat ik deze vorm liet vallen draaide deze zwevend naar beneden. Net zoals bij een helikoptertje van een boom. Nu was mijn verhaal rond. Ik was met een ruimtelijke vorm uitgekomen bij beweging (energie), met als energiebron de zwaartekracht. Deze vorm heb ik als uitgangspunt genomen voor de rest van mijn werk.

De sieraden die ik uiteindelijk gemaakt heb, hebben allemaal op een bepaalde manier de beweging in zich.
De witte vormen kunnen draaien om de ringas. Dit maakt het mogenlijk om ze op verschillende manieren te dragen. Deze zijn gemaakt van een witte nonwoven. (Het materiaal dat je in kleding strijkt om de stof te verstevigen)
De andere witte vormen zijn gemaakt van een nonwoven van kunststof draden. Deze vormen kun je uit elkaar trekken tot een rechthoekig vlak. Op het moment dat je het los laat, springt het terug in de oorspronkelijke vorm en is het draagbaar. Dit materiaal wordt door verwarming in een vorm gebracht.
De blauwe vormen zijn gemaakt van een katoenen organza. Deze vormen hebben optisch de beweging nog in zich. Het gaat hierbij om de ritmes en geometrische vormen.
Ook dit materiaal wordt door verwarming in een vorm gebracht.
Ik ben op zoek gegaan naar materialen met de juiste eigenschappen. Bijvoorbeeld bij de blauwe vormen vind ik het belangrijk dat het materiaal zijn eigen stijfheid heeft en dat het niet bewerkt is om deze eigenschap te verkrijgen.

  1. wit middel
  2. blauw 6x10

Curriculum vitae Jantine Bindels

Naam:
Jantine Bindels
Geboren:
1981, Nuth
Opleiding
periode type institution richting diploma
2000 - 2004 kunstacademie Academie Beeldende Kunsten (ABK), Maastricht sieraadvormgeving ja
Exposities
periode naam plaats solo/group omschrijving
juli/augustus 2004 Exitbition Maastricht groeps Van 16 juli t/m 27 aug te zien in het gouvernement