Brian Coutinho (1975)

Mijn affiniteit voor keramiek begint met het proces dat zich afspeelt vanaf het moment dat ik een stuk klei in mijn handen krijg. Vanaf dat moment wordt ik uitgedaagd een sculptuur te maken, terwijl ik tijdens het opbouwen een innerlijk gesprek met mezelf voer. In het werkproces wordt bepaald welke richting ik op ga en welke ideeën, gevoelens en gedachten daarin een rol spelen. Ik laat mij in eerste instantie meevoeren door het materiaal, daarna spelen ideeën, gevoelens, gedachten over vorm, kleur, verhalen en kunst een rol. Vooral culturele diversiteit / culturele waarden in combinatie met gedrag en overlevingskracht houden mij bezig.
De uiterlijke vorm mijn werk is gebaseerd op het organische, de vloeiende elementen van organische vormen inspireren mij en tonen een link met mijn culturele achtergrond. Schoonheid combineer ik vaak met een luguber aspect. Het contrast daarvan geeft verschillende emoties weer; variërend van herkenning tot afstoting . Mijn kracht is de ‘doorwerkheid’ gedetailleerdheid van mijn werk en de intuïtieve opvatting over vorm en beeld.
Kernbegrippen in mijn werk zijn: de mens, natuur, leven en dood. Balans en contrast zijn de fundamenten in mijn werk. Materialen zoals glas voegen een extra dimensie toe aan mijn sculpturen. De kwetsbaarheid en transparantie van het materiaal glas is een toevoeging aan mijn werk, maar ook hout, steen, metaal en rubber zijn materialen die ik gebruik om kracht te geven aan mijn sculpturen. De beschilderingen op mijn beelden zorgen voor een tweede betekenis laag, waarin ik op gedetailleerde wijze gedachten, emoties kan uiten en verhalen kan vertellen.
Het doel van mijn werk is de wereld een blik te gunnen over leven waar ik zelf nog geen weet van heb. Het proces van ontwikkelen is een constante zoektocht naar mijzelf. Het eindresultaat geeft mij continu nieuwe inzichten over het leven, de kunst en mijzelf, het proces is van begin tot eind een steeds terugkerende leerproces. Ik wil in mijn werk grenzen verleggen, ongekende mogelijkheden ontdekken, en zo unieke sculpturen creëren.

 1. Schreeuw van oneindigheid
 2. Reis naar het onbekende
 3. Reis naar het onbekende
 4. Draak steken met
 5. Kwetsbaarheid van loslaten
 6. Kracht van loslaten
 7. Kracht van loslaten
 8. Kracht van loslaten
 9. Geest uit de fles
 10. Geest uit de fles
 11. Geest uit de fles
 12. Geest uit de fles
 13. Cycli van het leven

Curriculum vitae Brian Coutinho

Naam:
Brian Coutinho
Geboren:
1975, Amsterdam
Opleiding
periode type institution richting diploma
2005 - 2011 kunstacademie Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam Keramiek ja