leo lemmens (1949)

Leo Lemmens werd geboren te Mortsel, Antwerpen (Belgie)op 25/6/49.Na het middelbaar onderwijs studeerde Leo sierkunsten en illustraties aan het Hoger instituut St.Lucas te Brussel, Belgie.
Hij combineerde dit met een opleiding grafiek/publiciteit aan de academie van Kontich, Antwerpen (Belgie). Tevens volgde hij schilderkunst aan diezelfde academie waar hij Staf Van Elzen, een kunstschilder uit het Antwerpse, en Alex De Mulder,een illustrator, als lesgevers had.
Leo was lid van diverse kunstkringen en stond vermeld in het boek der jonge Vlaamse kunstenaars.
In 1970 kreeg hij de prijs der jonge Antwerpse
kunstenaars. Leo exposeerde in tal van Vlaamse galerijen en was enige tijd actief als lesgever in de schilderskunst.
Na diverse jaren van portretten van mensen en dieren heeft Leo een eigen stijl ontwikkeld, 'magisch abstract realisme'. Zijn huidige werken (acryl op
doek)zijn een weerspiegeling van zijn zoektocht naar een combinatie van realisme en mystiek verweven in een abstract spel van kleuren, waarbij de details van deze kleuren en paletstreken met een enorm gevoel voor detail verder worden uitgewerkt met penseel. Over de werken algemeen zegt Leo : ze tonen een realistisch gegeven in een abstract geheel waarbij de fantasie van de kunstliefhebber wordt geprikkeld zowel door de vormgeving als door de diversiteit van de gekozen kleuren. Op zijn tentoonstelling in Antwerpen (mei 2008) kreeg Leo bezoek van Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Laurent van Belgie die heel gecharmeerd was door de werken.
Het Lemmens 'VORK' : Leo Lemmens onderscheidt zich in de hedendaagse kunst niet enkel door zijn unieke 'magisch abstract realistische' schilderijen maar ook door zijn 'VORK', een verborgen handtekening op elk gecreeerd doek. Lemmens' 'VORK' geeft de kans aan de toeschouwer zich op symbolisch figuurlijke wijze vast te prikken op het werk waardoor de realistische figuren zich, binnen de abstractie van kleuren, al dan niet meteen zichtbaar, ontplooien tot grote verwondering van de kunstliefhebber. De toegangkelijkheid van de werken wordt mede bepaald door een bewust, door Leo Lemmens, gecreeerd spel waardoor de beleving van zijn kunst een hogere dimensie bereikt. Leo Lemmens geeft de toeschouwers op deze wijze een hulpmiddel binnen zijn eigen creaties en houdt de aandacht van de kijker vast die vooral op zoek gaat naar de betekenis van wat hij ziet, denkt te zien en vooral wil zien. Leo Lemmens zijn werken zijn steeds opnieuw verrassend, ze beogen door te dringen tot de diepste emoties van de kunstliefhebber die op een magische wijze en zeer diepgaand zichzelf gaat verliezen in Lemmens' kunst. Het 'VORK' is daarbij de leidraad in de zoektocht naar uiterlijke schoonheid die de weg naar de innerlijke beleving opent. De schilderijen van Leo Lemmens vertellen een verhaal, het vraagt tijd om de ware aard ervan te ontdekken. Eens men de grens van het magisch abstracte naar het realistische overschrijdt, komt men terecht in de harmonie die de kracht en het unieke van zijn werken benadrukt. Dit is het punt waarop de kijker zich volledig kan overgeven aan de schoonheid van kleuren en figuratieve elementen. De werken geven de toeschouwer de kans zich te laten leiden door zijn eigen emoties en eigen accenten die op ongeevenaarde wijze een blik werpen in het hart en de leefwereld van de kunstenaar.

 1. purple dream
 2. dream
 3. Jesus
 4. relax
 5. horsejump
 6. twins
 7. ballet
 8. summer
 9. young foal
 10. Thinking about you
 11. Afrikaanse olifanten

Curriculum vitae leo lemmens

Naam:
leo lemmens
Geboren:
1949, Mortsel
Exposities
periode naam plaats solo/group omschrijving
2/5 t/m 31/5/2009 Lemmens at theo gallery 2 Antwerpen, Belgie solo www.leolemmens.be
5/6 t/m 1/8/2009 palm award 2009,winnaar public award Leipzig,Duitsland groeps art domain galerie
12/6 t/m 21/6/2009 Terschelling Oerol Festival Terschelling, Nederland groeps windnomaden project
aug.-okt.2010 la maniere-www.lamaniere.com Eeklo-Belgie solo
januari 2011 gans jaar door Artiorix gallery-www.artiorix.be Tongeren groeps
mei 2011 Van Bellen Art Willemstad Nederland solo
sept/okt 2011 Hangaar 311 Mechelen duo
2012 galerie Steiner Kurrentgasse 4 Wien groeps
okt 2011-2012 Art-ist Geel Belgie groeps
2013 24mei-26juni galerie Hexagone Aken(D) solo
2012 november Cultureel centrum Herselt duo schilderijen en foto's
Prijzen en subsidies
periode type omschrijving
publieksprijs 2009 prijs palm art award, Leipzig (www.art-domain.com)