Jim Collier (1943)

James (Jim) Collier werd geboren te Bellingham, Washington, in het meest noord westelijke gelegen gedeelte van de Verenigde Staten. Hij is opgeleid tot kunsthistoricus. Zijn doctoraal heeft hij behaald aan de Universiteit van Michigan en was verbonden als universitair docent en hoofd van de sectie kunst van Auburn University.Hij is op 20 Oct 2015 overleden te Amsterdam.

Door in essentie zich zelf het kunstschilderen eigen te maken, begon Collier in 1987 full time te schilderen. Hij gaf zijn onderwijsaanstelling op om zich te kunnen verenigen met zijn echtgenote in New York City en om aan de National Academy of Design zijn vaardigheden te verbeteren. Zijn belangstelling voor het perspectief en zijn toepassing in de visuele kunsten heeft diepe wortels, zelfs al als kind op de kleuterschool, en zijn leraar merkte op dat hij “vergeleken met zijn collega’s een ongewoonlijk bewustzijn had voor het perspectief”. Zijn proefschrift richte zich met name op het verband tussen de Italiaanse Renaissance en het vroeg Nederlands perspectief.

In 1990 verhuisde Jim Collier naar Nederland waar hij stadsgezichten, portretten en figuratieve werken schilderde. Zijn werk is opgenomen in privé collecties in Amerika, alsmede in Nederland, Italië, Engeland, Noorwegen en Thailand. Hij heeft alleen en in groepsverband geëxposeerd op verscheidene plaatsen in Amerika, Nederland en Italië, en behoort tot de selecte groep van Amerikanen wiens werk in 1986 werd gepresenteerd op de Biennale in Venetië. Zijn werk is zowel als leerling als in de hoedanigheid van kunstenaar gepubliceerd.

Collier vond zijn inspiratie in de wereld van visuele realiteit. Zijn werk weerspiegelt altijd een bijzondere kijk op dingen, gebaseerd op voorzichtige empirische observatie. Dit is nooit het resultaat van kunstmatige methoden, zoals fotografische afbeelding, zoals veel gebruikt wordt bij hedendaagse realisten.

 1. Twelve Houses
 2. Florence Cathedral: Sta Maria del Fiore
 3. Pantheon
 4. San Carlino
 5. Ca d Oro
 6. Leaning Tower of Pisa
 7. Temples of Paestum
 8. Venetian Canal
 9. Red House
 10. Rain
 11. Herengracht with Ice
 12. Late Afternoon
 13. Montalbaentoren
 14. Evening on the Keizersgracht
 15. Singelkerk
 16. Summer Bridge
 17. Ice on the Keizersgracht
 18. Statsraad Lehmkuhl
 19. GALLEON
 20. Barkentine Dewarutji
 21. Batavia
 22. Stad Amsterdam
 23. Hudson on Hudson
 24. Sorlandet
 25. Stad Amsterdam
 26. Star of India
 27. Amerigo Vespucci
 28. Marijke
 29. Screaming at Yafit
 30. Not Glenda
 31. Stalking Al Pacino
 32. Nude
 33. O in Egypt
 34. O and the Ushabtis
 35. Mummies
 36. O's Elephant Ride
 37. Ride in Space
 38. Hippies
 39. Floating on the Dead Sea
 40. Big Love
 41. In the Walletjes
 42. Walletjes
 43. Halloween Concert
 44. Alice's Halloween
 45. Pumpkin Harvest on Beach
 46. Reflections
 47. Red Boat The Last Painting
 48. Old House Boat
 49. Double Rainbow
 50. Highway Elephant