Iris van Diessen

Iris van Diessen studeerde van 1998 tot 2003 aan de AKI in Enschede. Ze koos voor de richting schilderen waarin ze ook afstudeerde. Haar werk kenmerkt zich door contrasten en vervreemding. Starende hoofden en holle ogen, een eenzame mensachtige in een desolate omgeving. Meestal aangevuld met een tragikomische noot.
Ook Iris’ eigen ervaringen worden in de schilderijen verwerkt, zoals de vuurwerkramp van Enschede in 2000. Maar ook de kleinere rampjes uit t dagelijks leven zijn een inspiratiebron. Eveneens schildert ze graag bekenden en vrienden.

In het laatste jaar van de AKI ontdekte ze de oude meesters Bosch en Bruegel, grootmeesters van het groteske. Deze waren van grote invloed op haar werk. Ook kreeg ze grote bewondering voor Edvard Munch, ook een zichtbare invloed.

Mooi van lelijkheid is vaak van toepassing op haar portretten. De lelijkere mens is vaak interessanter om te schilderen, maar ook schoonheid komt aan bod. Iris houdt erg van tegenstellingen, ook in de kleuren, subtiel of fel en dan weer donker en duister.
Iris woont en schildert in Enschede, de stad waar zij een enigszins ambivalente verhouding mee heeft, begrijpelijk, gezien het recente verleden. Ondertussen probeert ze een beroepspraktijk op te bouwen als zelfstandig kunstenaar.

Website: http://creature.web-log.nl

  1. 13 mei 2000
  2. Esther wil niet horen
  3. Rampzalig
  4. Skeletman
  5. onbehagen
  6. Brueghel's Blinde
  7. Vuurwerkramp2
  8. De cactusvrouw
  9. De Romp

Curriculum vitae Iris van Diessen

Naam:
Iris van Diessen
Geboren:
0000,
Opleiding
periode type institution richting diploma
1998 - 2003 kunstacademie Aki, Enschede schilderen ja
Exposities
periode naam plaats solo/group omschrijving
Vanaf 12 maart 2006 -april2006 Café de Flierefluiter Apeldoorn solo
Vertegenwoordiging
periode naam plaats type
sinds 2005 Cabinodd enschede initiatief