Leonard Linden (2013)

Zien is geloven: De onbetrouwbare kunstenaar

Zien is geloven: De onbetrouwbare kunstenaar

''De geslachte os’’ van Rembrandt. Hier ligt het startpunt van mijn kunst. Toen ik dit kunstwerk bekeek besefte ik hoe een stilleven van een levenloos object een groter verhaal kon vertellen. Voor mij stond de afbeelding van de geslachte os symbool voor oorlog en geweld. Een onzichtbaar verhaal verstopt in materie.
Net als de stillevens uit de 17e eeuw maak ik afbeeldingen van voorwerpen uit onze maatschappij. Maar wel de voorwerpen van nu. Mijn inspiratiebron is niet de realiteit maar de media.‘’De Geslachten Ossen’’ van onze tijd zien we op internet, tv en op billboards langs de snelweg. Door mijn autistisch oog voor detail roepen deze beelden bij mij een andere associatie dan misschien de bedoeling is. Een associatie die ik niet in woorden kan uiten. Daarom maak ik kunst.

De combinatie van actuele inhoud met traditionele techniek geeft een vreemd contrast. Voor mij is het een uitdaging om mijn interpretatie van moderne afbeeldingen uit te drukken in een ambachtelijk werkproces. Door de compositie, vorm, licht, kleur en het perspectief te veranderen ontstaat een mysterieus beeld waardoor de toeschouwer de commerciële media ziet door mijn ogen. Door niet de foto zelf na te schilderen, maar slechts de herinnering eraan, ontstaat een volledig persoonlijke karikatuur. De trage droogtijd van olieverf zorgt ervoor dat ik steeds het beeld kan veranderen, net zolang totdat ik precies mijn gedachten en gevoelens kan vangen. Het vervreemdende eindresultaat is ver verwijderd van het oorspronkelijke beeld.

Om mijn eigen expressie kracht bij te zetten ‘’hermanipuleer’’ ik soms het beeld op een rationele manier zoals dat in de reclame, ook gedaan wordt. Ik leg soms satirische dwaalsporen uit, waarbij ik de kijkers bewust op het verkeerde been zet. Net zoals een acteur een rol speelt, en toch een persoonlijke uiting van gevoelens in deze rol legt, gebruik ik mijn kunst als ‘’acteerwerk’’. Ik noem me zelf hierom een ‘’onbetrouwbare kunstenaar’’ : de naam Leonard Linden is een pseudoniem en de titels van mijn kunstwerken zijn een soort reclameslogans waarin ik communiceer met mijn kijkers. Zo maak ik van mezelf een merk en mijn kunstwerken zijn een soort nieuwe reclames. Net zoals in reclames weet niemand wat er van waar is en wat niet. Aan de toeschouwers is het te oordelen of ze te maken hebben met een oprechte emotie of met een kitscherige manipulatie.

Met mijn zwarte humor wil ik laten zien hoe de media onze absurde werkelijkheid kan ‘’construeren’’. Door onze beeldtaal weet de kijker meteen wat deze moet voelen zonder dat het grote verhaal zichtbaar is. Ik werk met die beeldtaal maar gebruik dat voor andere doeleinden. Zien is geloven.

 1. I'm Loving It!
 2. Do You Like It?
 3. What Have I Done?
 4. I Scream
 5. With The Happy Family
 6. Delicious
 7. My Myth of Sisiphus
 8. Mmmmm!
 9. I Made this For You
 10. Top of the World
 11. Le Grande Bouffe

Curriculum vitae Leonard Linden

Naam:
Leonard Linden
Geboren:
2013, Landsmeer
Opleiding
periode type institution richting diploma
2009 - 2013 kunstacademie Academie voor Beeldende Vorming, Amsterdam Tekenkunst,schilderkunst ja
Exposities
periode naam plaats solo/group omschrijving
2015 CBK Den Helder Den Helder solo Korte expositie