Jim Collier (1943)

James (Jim) Collier werd geboren te Bellingham, Washington, in het meest noord westelijke gelegen gedeelte van de Verenigde Staten. Hij is opgeleid tot kunsthistoricus. Zijn doctoraal heeft hij behaald aan de Universiteit van Michigan en was verbonden als universitair docent en hoofd van de sectie kunst van Auburn University.
Hij is op 20 Oct 2015 overleden.

Door in essentie zich zelf het kunstschilderen eigen te maken, begon Collier in 1987 full time te schilderen. Hij gaf zijn onderwijsaanstelling op om zich te kunnen verenigen met zijn echtgenote in New York City en om aan de National Academy of Design zijn vaardigheden te verbeteren. Zijn belangstelling voor het perspectief en zijn toepassing in de visuele kunsten heeft diepe wortels, zelfs al als kind op de kleuterschool, en zijn leraar merkte op dat hij “vergeleken met zijn collega’s een ongewoonlijk bewustzijn had voor het perspectief”. Zijn proefschrift richte zich met name op het verband tussen de Italiaanse Renaissance en het vroeg Nederlands perspectief.

In 1990 verhuisde Jim Collier naar Nederland waar hij stadsgezichten, portretten en figuratieve werken schilderde. Zijn werk is opgenomen in privé collecties in Amerika, alsmede in Nederland, Italië, Engeland, Noorwegen en Thailand. Hij heeft alleen en in groepsverband geëxposeerd op verscheidene plaatsen in Amerika, Nederland en Italië, en behoort tot de selecte groep van Amerikanen wiens werk in 1986 werd gepresenteerd op de Biennale in Venetië. Zijn werk is zowel als leerling als in de hoedanigheid van kunstenaar gepubliceerd.

Collier vond zijn inspiratie in de wereld van visuele realiteit. Zijn werk weerspiegelt altijd een bijzondere kijk op dingen, gebaseerd op voorzichtige empirische observatie. Dit is nooit het resultaat van kunstmatige methoden, zoals fotografische afbeelding, zoals veel gebruikt wordt bij hedendaagse realisten.

 1. Twelve Houses
 2. Florence Cathedral: Sta Maria del Fiore
 3. Pantheon
 4. San Carlino
 5. Ca d Oro
 6. Leaning Tower of Pisa
 7. Temples of Paestum
 8. Red House
 9. Rain
 10. Herengracht with Ice
 11. Late Afternoon
 12. Ducks under a Bridge
 13. Montalbaentoren
 14. Statsraad Lehmkuhl
 15. GALLEON
 16. Barkentine Dewarutji
 17. Batavia
 18. Stad Amsterdam
 19. Hudson on Hudson
 20. Marijke
 21. The Artist in Cyrene
 22. Screaming at Yafit
 23. Not Glenda
 24. Stalking Al Pacino
 25. Nude
 26. O in Egypt
 27. O and the Ushabtis
 28. Mummies
 29. O's Elephant Ride
 30. Ride in Space
 31. Hippies
 32. Floating on the Dead Sea
 33. Big Love
 34. Evening on the Keizersgracht
 35. In the Walletjes
 36. Walletjes
 37. Singelkerk
 38. Sorlandet
 39. Columbus' Three
 40. Stad Amsterdam
 41. Star of India
 42. Cuahtemoc in a Strong Wind
 43. Amerigo Vespucci
 44. Halloween Concert
 45. Alice's Halloween
 46. Pumpkin Harvest on Beach
 47. Summer Bridge
 48. Venetian Canal
 49. Ice on the Keizersgracht
 50. Reflections